Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Søg på Nyt Fra Danmark:

Forside
Nyheder
Spørg om skat
Kontakt
Køb Dansk
Arkiv
Abonnement
Annoncer
Links
Syng med
Nyhedsbrev
Tip en ven

Nyt Fra Danmark
som startsideUdlandsdansker,
pænt nej tak
Udenlandsdanskere, udlandsdanskere, udedanskere. Kært barn har mange navne. "Nyt fra Danmark" foretrækker det sidste, som vi konsekvent søger at bringe i anvendelse.
Læs mere...


Webmaster:
Kim Bang-Sørensen

Arkiv

Send    Print

Følgende artikel er fremfundet fra arkivet:

Jens Bjerre. Forsvundne verdener. 50 år blandt buskfolk

Mr. Bjerre, I presume

Skrevet af: Henrik Bandak. Fra nr.: 2, 2006

Der er i Danmark endnu en ”Eventyrernes klub” med fast mødested i Nyhavn. Men vor tids eventyrere er ikke opdagelsesrejsende i gammeldags forstand som Stanley og Livingstone, for desværre gives der næppe længere helt hvide pletter på landkortet. I stedet har vi en ”event-sensationalisme” med folk der cykler jorden rundt, eller som på anden vis gør ”det samme” på en ny måde, der betjener sig af alle nutidens tekniske hjælpemidler. Og ofte uden at vise synderlig interesse for de besøgte steders egenart og liv.

Men Danmark har endnu en vaskeægte veteran i opdagelsesrejser. Allerede kort efter sidste krig opsøgte han uspolerede naturfolk på den anden side af kloden og levede sammen med dem i perioder. Og helt selvfinansieret har han fortsat sin livsrejse i samme spor lige siden, og således tillige haft lejlighed til at genbesøge dengang ukendte stammefolk og konstatere ”udviklingens” uafvendelige værk.


Den 84-åriges testamente

Manden er den nu 84-årige Jens Bjerre, der har skrevet talrige bøger samt optaget en række enestående film blandt Ny Guineas hovedjægere og kannibaler, blandt Australiens aboriginer og Kalaharis buskfolk. Nu foreligger Jens Bjerres åndelige testamente i form af bogen ”Forsvundne verdener. 50 år blandt naturfolk”.

Det er på en gang inspirerende og nedslående læsning: For selv om folkeslagene lever endnu, er deres kultur i adskillige tilfælde døende og ramt af den velkendte onde cirkel af svindende selvagtelse og alkoholisme. Det gør på den anden side Bjerres værk desto mere unikt, for i flere tilfælde besøgte han stammer helt uden tidligere kontakt med hvide mennesker.

Hos Kalaharis buskmænd i 1947 følte Bjerre, at han oplevede essensen af hvad det vil sige at være menneske: Deres livssyn, humor og myter var overraskende humane og endda ligefrem sofistikerede – hvilket sidste i øvrigt også gælder deres uhyre komplekse sprog. På Ny Guinea oplevede han derimod mennesker, som han nok kunne identificere sig med enkeltvis, men som levede i rivaliserende stammekulturer prægede af indbyrdes gru og rædsel. Det lærte ham, at naturfolk ikke nødvendigvis går fri af det, som man i gamle dage kaldte ”arvesynden.”

Sluttelig oplevede Jens Bjerre i 1953 blandt Australiens aboriginer mennesker, der ikke blot som buskfolket kunne aflæse for os hvide nærmest usynlige tegn – men som tilsyneladende også var i stand til at se og meddele sig på lange afstande, på måder hinsides hvad der lader sig forklare med de kendte sanser. Et fænomen som også Jens Bjerrres åndsfælle Karen Blixen beskrev i sin bog ”Min afrikanske farm”.

Jens Bjerre. Forsvundne verdener. 50 år blandt buskfolk.
(Gyldendal: 232 sider, 299 kr)

Køb Forsvundne verdener

Dansk kultur dur’
Syg efter lakridser. Jonathan og Cecilie i Oman
Udedanskerne holder fast i dansk mad, går i danske kirker og får danske venner
Læs mere...
Bølgen har
lagt sig
Som kalundborg Langbølgesender så ud, da den blev rejst i 1927
Kalundborg Langbølgesender er forstummet
Læs mere...

VDN A/S, (Forlaget Nyt fra Danmark A/S), Grønnegade 18, DK-1107 København K, tlf. +45 33 45 46 00