Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Søg på Nyt Fra Danmark:

Forside
Nyheder
Spørg om skat
Kontakt
Køb Dansk
Arkiv
Abonnement
Annoncer
Links
Syng med
Nyhedsbrev
Tip en ven

Nyt Fra Danmark
som startsideUdlandsdansker,
pænt nej tak
Udenlandsdanskere, udlandsdanskere, udedanskere. Kært barn har mange navne. "Nyt fra Danmark" foretrækker det sidste, som vi konsekvent søger at bringe i anvendelse.
Læs mere...


Webmaster:
Kim Bang-Sørensen

Arkiv

Send    Print

Følgende artikel er fremfundet fra arkivet:

David Favrholdt: Spaltningen

Den største dansker? Et portræt af Niels Bohr

Skrevet af: Henrik Bandak. Fra nr.: 1, 2006

Vi husker Newton og Galileis navne, men kun få kan på stående fod sige, hvem der var konger og kejsere i Europa på deres tid. På samme vis mener filosofiprofessor David Favrholdt, at om 300 år vil den danske atomfysiker og nobelprismodtager Niels Bohrs stjerne stadig lyse på firmamentet, mens kun få vil huske hvem der var konger, præsidenter og premierministre på Bohrs tid.

Favrholdt nævner det i harme over, at en journalist naivt beskrev Bohrs foretræde hos Churchill under krigen som et forsøg på at ”spise kirsebær med de store.” For som Favrholdt skriver, så kan krige nok ryste verden, men videnskaben kan forandre verden.


Niels Bohrs møde
med Werner Heisenberg


Bohr er aktuel i anledning af englænderen Michael Frayn’s teaterstykke ”Copenhagen” om den tyske kernefysiker Werner Heisenbergs besøg hos Bohr under krigen i 1941. Spørgsmålet er, hvad der var Heisenbergs ærinde, og om Bohr gjorde ret i helt at slå hånden af sin forhenværende mønsterstudent. Teaterstykket søgte at frikende Heisenberg som en realist, der forsøgte at få det bedste ud af situationen samt forsinke den tyske atomforskning under dække af sin loyalitet.

Men nu frigivne kopier af Bohrs breve til Heisenberg i den sag har overbevist David Favrholdt om, at Heisenbergs rolle i den sag var forsmædelig, idet han klart var ude på at vinde Bohr for medvirken i den tyske atomforskning, hvilket båndudskrifter af internerede tyske fysikeres indbyrdes samtaler efter krigens slutning bekræfter. Kun en simpel ”regnefejl” forhindrede angiveligt tyskerne i at udvikle bomben!

Favrholdts bog er interessant i dansk sammenhæng på flere måder. Niels Bohr blev som værdifuld ”kontrabande” hemmeligt fløjet til England under krigen og var nær død af iltmangel undervejs. I England forsøgte han forgæves at advare Churchill mod atombombens gru.


Germansk ære
og nordisk ånd


Forskellen i Bohrs og Heisenbergs forhold til politik, stat og individ belyser for Favrholdt væsentlige kulturforskelle mellem germansk ridderære og autoritetstro overfor nordisk frimandsånd. Såvel Luther som de store tyske filosoffer Kant og Hegel havde prædiket lydighed over for øvrighed og statsmagt, hvortil kom Hegels skæbnesvangre idé om ”historiens nødvendighed”: Individet kan kun tilpasse sig, men ikke forhindre historiens gang.

Heroverfor står den nordisk-angelsaksiske tro på at livet ikke kan forudsiges. Favrholdt refererer det ultimative argument for denne tese: Videnskaben kan radikalt ændre verdens gang, men da vi netop ikke kan forudsige fremtidige videnskabelige opdagelser, så kan vi heller ikke forudsige historien. Disse forskelle i livssyn belyser for Favrholdt forskellen på Bohrs og Heisenbergs politiske rolle under krigen.

David Favrholdts bog er både en kyndig populær indføring i Bohrs atomteori, dens baggrund og konsekvenser og en hyldest til og et lysende portræt på første hånd af en varmhjertet, humanistisk og helstøbt personlighed af højeste karat, milevidt fra klicheerne om det skøre og egocentriske geni.

David Favrholdt: Spaltningen (Lindhardt & Ringhof, 280 sider, 334 kr.)

Danmark har 59 milliardærer
Mærsk Mc-Kinney Møller er god for 141,2 milliarder kroner
Danmarks rigeste skilter ikke med deres rigdom og lever uden for offentlighedens søgelys.
Læs mere...
Bølgen har
lagt sig
Som kalundborg Langbølgesender så ud, da den blev rejst i 1927
Kalundborg Langbølgesender er forstummet
Læs mere...

VDN A/S, (Forlaget Nyt fra Danmark A/S), Grønnegade 18, DK-1107 København K, tlf. +45 33 45 46 00