Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Søg på Nyt Fra Danmark:

Forside
Nyheder
Spørg om skat
Kontakt
Køb Dansk
Arkiv
Abonnement
Annoncer
Links
Syng med
Nyhedsbrev
Tip en ven

Nyt Fra Danmark
som startsideUdlandsdansker,
pænt nej tak
Udenlandsdanskere, udlandsdanskere, udedanskere. Kært barn har mange navne. "Nyt fra Danmark" foretrækker det sidste, som vi konsekvent søger at bringe i anvendelse.
Læs mere...


Webmaster:
Kim Bang-Sørensen

Arkiv

Send    Print

Følgende artikel er fremfundet fra arkivet:

Alex Frank Larsen: Slavernes Slægt

Slavenationen Danmark

Skrevet af: Henrik Bandak. Fra nr.: 4, 2005

Den oldnordiske fremtoning N.F.S.Grundtvig er det danskeste, man kan forestille sig. Men kun få ved, at han havde to brødre, der døde som missonærer i Afrika. Danmarks glorværdige koloniale fortid som slavehandlernation er nemlig noget, vi sjældent taler om på trods af, at Danmark var verdens syvendestørste slavehandlernation, lige efter USA.

Journalisten Alex Frank Larsen, der i 1987 fik Cavling-prisen, har i de seneste år kastet sig over dette ubelyste felt, foranlediget af mødet med mange danske der har forsket i deres slægt, genfundet den og hørt om utrolige skæbner. Fire gribende TV-programmer herom har allerede været vist på dansk fjernsyn, og flere er på vej.

Det vestindiske Kompagni

Det begyndte med Christian V og Det vestindiske Kompagni, der skulle skaffe kolonialvarer til Danmark: rom, sukker, krydderier, tobak og bomuld. Slaverne deporterede vi fra vor koloni på Guldkysten, det senere Ghana, til de Vestindiske øer. Og en del af varesalget finansierede indkøb af yderligere slaver. Indtil 1848, da det danske slaveri ophørte, importeredes 100.000 slaver, hvortil kommer et tilsvarende antal, der døde under transporten. Thorkild Hansen skrev i sin tid to romaner om den epoke, ”Slavernes kyst” og ”Slavernes skibe”.

Da de sorte ikke til fulde regnedes som mennesker, havde tidens kristne oftest ikke store skrupler over slaveriet, og såvel Søren Kierkegaards far som selveste HC.Andersen havde aktier i foretagendet. Men det var trods alt ikke noget man pralede af, for siden oplysningstiden var slaveriet jo blevet kritiseret af mange tænksomme forfattere.

De danske slaveforters kanoner støbtes i Frederiksværk, og i Brede smededes lænkerne. På Ørholm Knivfabrik fremstilledes knivene til hugst af sukkerrør, og grev Schimmelmanns berømte geværfabrik i Hellebæk fremstillede de berømte ”dane guns”. Slaveriet ophørte 1848, da den sidste guvernør von Scholten afværgede en opstand ved at frigive slaverne.

Slaveblod i danske årer

Masser af danske har uden at vide det slaver blandt deres aner – for det sorte blod ”fortyndes” hurtigere end man tror. Den internationalt berømmede jazzpianist Ben Besiakows bedstefar Victor Cornelis blev som syvårig i 1905 sammen med sin kusine sendt til Danmark for at repræsentere Dansk Vestindien på en koloniudstilling i Tivoli, arrangeret af den navnkundige admiralinde Emma Gad – hende med ”takt og tone”.

De to børn blev udstillet i en montre og genså aldrig deres slægt. Alligevel endte historen for Victor Cornelis’ del lykkeligt, for han blev en respekteret og afholdt viceskoleinspektør og musiklærer i Nakskov og som nævnt bedstefar til musikeren Ben Besiakow.

De danske slavearkiver er enestående, for alt blev omhyggeligt bogført, og den nye viden om skæbner og slægtskabsforhold vil fortløbende blive digitaliseret og lagt ud på nettet som en del af vor åndelige nationalarv på godt og ondt.


(DR Multimedie, pris 349 kr.)

Hotel i Tivoli
Københavns Rådhusplads - som den kommer til at se ud, hvis det projekterede hoteltårn bliver opført
Tivoli har planer om hele to luksushoteller i den gamle have, det ene i et 103 meter højt tårn
Læs mere...
Bølgen har
lagt sig
Som kalundborg Langbølgesender så ud, da den blev rejst i 1927
Kalundborg Langbølgesender er forstummet
Læs mere...

VDN A/S, (Forlaget Nyt fra Danmark A/S), Grønnegade 18, DK-1107 København K, tlf. +45 33 45 46 00