Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Søg på Nyt Fra Danmark:

Forside
Nyheder
Spørg om skat
Kontakt
Køb Dansk
Arkiv
Abonnement
Annoncer
Links
Syng med
Nyhedsbrev
Tip en ven

Nyt Fra Danmark
som startsideUdlandsdansker,
pænt nej tak
Udenlandsdanskere, udlandsdanskere, udedanskere. Kært barn har mange navne. "Nyt fra Danmark" foretrækker det sidste, som vi konsekvent søger at bringe i anvendelse.
Læs mere...


Webmaster:
Kim Bang-Sørensen

Arkiv

Send    Print

Følgende artikel er fremfundet fra arkivet:

Ole Grünbaum: Bar røv i 60erne

Erindringer om de vilde tressere

Skrevet af: Henrik Bandak. Fra nr.: 3, 2005

Det er en kold tid, vi lever, sang Kim Larsen i sin tid. I tilbageblik fremstår den tid dog snarere som romantisk og utopisk med dens krav om totale sammenhænge. Fuld af illusioner og med god plads til ideologisk hykleri og demagogiske blindgyder var de revolutionære år - men det vilde ridt blev brat afløst af en langvarig kold tyrker, som på godt og ondt svarer bedre til Kim Larsens ord dengang.

Mange mener nemlig, at politik og utopier er afskaffet til fordel for kølig administration af det moderne velfærdssamfunds kabale med dets krav om på den ene side fleksibilitet og dynamik og på den ene side tryghed og politisk konsensus. En opgave som det danske samfund i henhold til internationale vurderinger mestrer fortrinligt. At læse Ole Grünbaums fantastiske beretning om det anderledes vilde og og farverige liv i de glade tressere samt starten af halvfjerdserne vækker derimod såvel hovedrysten som nostalgiske stik af hemmelig jalousi.

Ole Grünbaus far, Henry, var oprindelig gravør og havde startet den første fagforening for lærlinge, men blev senere nationaløkonom og endte som socialdemokratisk finansminister. Ole var allerede i skoletiden kontroversiel og startede et landsdækkende gymnasieblad med artikler om fri sex, marihuana, atomoprustning og apartheid. Den velbegavede dreng fandt meget tidligt excentriske læremestre såsom den famøse pastor Søbye i Blovstrød, der blev fyret på grund af sin politiske agitation.


Provo og publicist


De næste ti år formede sig som en fyrstelig dannelsesrejse og kometkarriere som landskendt og forkætret provo og publicist - og som en autoritetsfornægter der tillige undsagde den sovjetiske totalitarisme. Rejsen udspillede sig i et internationalt univers, der både talte generationens hotte musikere, celebre amerikanske beatnik-guruer og adskillige hjemlige koryfæer, hvoraf mange senere har gjort lykke på parnasset.

En betydelig tabsprocent blandt især socialt svagere funderede oprørere forties dog ikke. Men penge manglede tilsyneladende aldrig, for der importeredes kilovis af bevidsthedsudvidende stoffer, der købtes landsteder, og der rejstes uafladeligt til studenteroprørets Paris, Istanbul, Tanger, London osv.

Ole Grünbaum beboede på skift kollektiver såsom Maos lyst, høstede sin beskårne del af den fri kærlighed - og måtte af og til også selv betale prisen. Men trods sin politiske bevidsthed fik han kolde fødder over for de snart overhåndtagende marxister med deres puritanske logaritmetabel, der havde svar på alle spørgsmål og reducerede eksistensens mysterier til småborgerligt pjat. Grünbaum voksede til sidst også fra den umodenhed, det er at kun se bjælken i øjet hos politiet, magthaverne og erhvervslivets folk.


Guruer og
computere


Den unge Grünbaum kunne også godt se, at hvis det guddommelige findes overalt, er det unødigt at søge det helt ovre i Indien. Det vakte derfor opstandelse, da han i 1972 meldte sig ud af offentligheden og blev svoren discipel af den purunge indiske guru Maharajij.

Et dusin år senere blev Ole Grünbaum imidlertid profet for den personlige computers evangelium: Den onde kapitalisme viste sig nemlig at kunne revolutionere og demokratisere informationsspredningen langt bedre end noget politisk oprør. Han gjorde snart karriere som computerskribent ved dagbladene og blev sågar familiefar. I de seneste år har den forhenværende utopiker atter bidraget til den brede samfundsdebat.

Den varme og fotografisk dokumenterede beretning om en vild og romantisk epoke med allehånde absurde og kriminelle eskapader er afvæbnende læsning og et mindeværdigt stykke Danmarks-historie. Og selv om der et par steder lavmælt vidnes om magtsyge demagog-ulve i afghansk fårepels, er Ole Grünbaum ingenlunde hellig eller blottet for selvironi. Men en forkælet rad, der ville have det hele, det har finansministerens søn været.

Ole Grünbaum: Bar røv i 60erne (Peoples Press, 267 sider, 250 kr)

Dansk kultur dur’
Syg efter lakridser. Jonathan og Cecilie i Oman
Udedanskerne holder fast i dansk mad, går i danske kirker og får danske venner
Læs mere...
Bølgen har
lagt sig
Som kalundborg Langbølgesender så ud, da den blev rejst i 1927
Kalundborg Langbølgesender er forstummet
Læs mere...

VDN A/S, (Forlaget Nyt fra Danmark A/S), Grønnegade 18, DK-1107 København K, tlf. +45 33 45 46 00