Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Søg på Nyt Fra Danmark:

Forside
Nyheder
Spørg om skat
Kontakt
Køb Dansk
Arkiv
Abonnement
Annoncer
Links
Syng med
Nyhedsbrev
Tip en ven

Nyt Fra Danmark
som startsideUdlandsdansker,
pænt nej tak
Udenlandsdanskere, udlandsdanskere, udedanskere. Kært barn har mange navne. "Nyt fra Danmark" foretrækker det sidste, som vi konsekvent søger at bringe i anvendelse.
Læs mere...


Webmaster:
Kim Bang-Sørensen

Arkiv

Send    Print

Følgende artikel er fremfundet fra arkivet:

Victor B. Andersens Maskinfabrik nr. 28

Manden der elsker poesi

Skrevet af: Mikael Rømer. Fra nr.: 2, 2004

Kort efter at Ideal Bar under det populære spillested Vega på Vesterbro i København havde åbnet dørene var lokalet fyldt, primært af unge mennesker. Ind trådte så en midaldrende mand med strithår, et knaldrødt tørklæde slynget om halsen og en flaske Champagne stikkende op af jakkelommen. Manden er en legende i dansk kulturliv og grunden til at vi alle var forsamlet denne onsdag aften.

Anledningen var udgivelsen af tidsskriftet Victor B. Andersens Maskinfabrik nummer 28. Første nummer udkom i 1975, og siden har hver udgivelse været en begivenhed. Det skyldes i høj grad manden bag, udgiver og redaktør Kenn André Stilling (f. 1945).

Han er blandt andet kendt for at have bragt parisercafeerne til København. I 1970erne tog han med en ven til Frankrig i fjorten dage, hvor de gik fra café til café med et målebånd og tog noter. Resultaterne af den kombinerede studie- og druktur findes stadig i det indre København i form af Café Sommersko (1976), Café Dan Turèll (1977) og Café Victor (1981).

Kenn André Stilling er, som sin bror Herman Stilling, kunstner og om noget idémager. Får han på vej til bageren en idé som kun kan udføres i Marokko, tager han til Nordafrika med det samme og kommer først hjem med morgenbrød nogle dage senere.


50 flasker champagne

Caféerne ved Københavns Grønnegadekvarter var en god forretning, men det eneste Kenn André Stilling ville, var at se og høre kunstnere og digtere. Så det blev pengene brugt til, oplæsning og 2 x 3 meter plakatkunst trykt i fire farver og 12 eksemplarer. I det hele taget er han langt bedre til at sætte ting i værk og til at bruge penge end til at investere dem klogeligt. Som han siger Pengene ligger bedst i de sjoves lommer. Af de sjovere tiltag fra Maskinfabrikken kan nævnes Victor B. Andersens Champagnelegat, der består af 50 flasker Champagne. De gik i år til digteren fra Brabrand, Peter Laugesen. De første 20-25 flasker bliver ofte drukket samme aften, men Kenn André Stilling forsikrede publikum at prisvinderen i hvert fald får 25 flasker med hjem …

Redskabslegatet (som ikke eksisterer længere) sørgede tilsvarende i sin tid for at digteren Marianne Larsen fik nogle ordentlige rammer om sit kunstneriske virke. I første omgang ringede idémageren til direktøren for Olivetti og forklarede, at her har vi en digter, som ikke har nogen skrivemaskine, og det kunne direktøren jo godt se problemet i. Så det fik hun. Senere fik hun også et skrivebrod, og en PH-lampe til bordet. Alt sammen orkestreret af Kenn André Stilling: Men så en dag fik jeg en opringning fra forfatteren Henrik Bjelke, som havde hørt om redskabslegatet, og han kunne da godt tænke sig at få afhøvlet sine gulve. Men dér stoppede det altså.


Spilopmagere og
forkølede debutanter


På Ideal Bar denne pragtfulde onsdag aften var der vanen tro samlet et hold digtere, unge som gamle, præsenteret af spilopmageren Mikael Berthelsen fra Danmarks Radio i muntert samspil med Idemageren himself. Her var bl.a. en enkelt forkølet debutant, som vi klappede medlidende af, en fynbo fra Kerteminde, der iført bowlerhat og sprogspil forførte salen, og den erfarne beat-digter Peter Laugesen, der med John Cale som baggrundsmusik oplæste hypnotisk rytmisk om den sidste sne.

Romantikken ødelagde Mette Moestrup med sine tekster fra samlingen Golden Delicious, men reddede æren ved elegant at læse op synkront til en båndoptagelse af sin egen oplæsning. Og så var der Claus Beck Nielsen, denne underlige, underlige mand, som skriver om sig selv og måske alligevel ikke gør det. Han læste fra sin seneste roman Claus Nielsen 1963-2000, og selv i sit nydelige jakkesæt blev han helt og aldeles ét med sin institutionaliserede fortæller uden cpr-nr og uden sul på kroppen der indlægges på Kommunehospitalet.

(Victor B. Andersens Maskinfabrik nr. 28, 162 sider, illustreret, 100 kroner.)

Køb Victor B. Andersens Maskinfabrik nr. 28


Med hovedet nedad
Jordens tiltrækningskraft virker også på den anden side af jorden
Galathea 3-ekspeditionen er nu nået down under
Læs mere...
Bølgen har
lagt sig
Som kalundborg Langbølgesender så ud, da den blev rejst i 1927
Kalundborg Langbølgesender er forstummet
Læs mere...

VDN A/S, (Forlaget Nyt fra Danmark A/S), Grønnegade 18, DK-1107 København K, tlf. +45 33 45 46 00