Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Søg på Nyt Fra Danmark:

Forside
Nyheder
Spørg om skat
Kontakt
Køb Dansk
Arkiv
Abonnement
Annoncer
Links
Syng med
Nyhedsbrev
Tip en ven

Nyt Fra Danmark
som startsideUdlandsdansker,
pænt nej tak
Udenlandsdanskere, udlandsdanskere, udedanskere. Kært barn har mange navne. "Nyt fra Danmark" foretrækker det sidste, som vi konsekvent søger at bringe i anvendelse.
Læs mere...


Webmaster:
Kim Bang-Sørensen

Arkiv

Send    Print

Følgende artikel er fremfundet fra arkivet:

Henrik Nordbrandt: Døden fra Lübeck

Henrik Nordbrandt har skrevet sine barndomserindringer

Skrevet af: magister Henrik Bandak. Fra nr.: 4, 2002

Henrik Nordbrandt nyder en i Danmark sjælden forening af folkelig og litteraturkritisk gunst. Det skyldes til dels at han altid har skyet strategiske alliancer og koteri, ligesom han holder sig fra intellektuelle og litterære moder - samtidig med at han skriver med en blufærdig ekshibitionisme samt en eksistentiel nerve for sart til løgn og nemme points, som altid tager humoren i ed.

Samtidig er han så meget af en ener og særling, at han stort set er gået fri af misundelsens svøbe. For den som er god til at pine sig selv, lader vi som regel gå i fred.

I sin kringlede folkelighed og afvæbnende selvironi, i sin blufærdighed om de store ting og ambivalente kærlighed til hverdagen taler Nordbrandt til de fleste af os. Men talent er ikke nok - han har været også heldig at blive født på det rigtige sted på den rigtige tid. Det vil han dog selv i sin netop udkomne selvbiografi på skrømt bestride: For han var uønsket, blev født ved kejsersnit og med granatchok: Han kom nemlig til verden på diakonissestiftelsen samtidig med de allieredes bombardement af Shellhuset. Lige siden har han sovet dårligt.

En drillepind
fik tæv!


I øvrigt har det altid undret Nordbrandt, at vi har to forældre, fire bedsteforældre, otte oldeforældre o.s.v. - men at menneskene alligevel bliver flere og ikke færre for hver generation. Men matematik har nu heller aldrig været hans stærke side, betror han os. Imidlertid lærte han også først meget sent at læse, for han var en sensitiv dreng, som kun fungerede når han fik lov til at kante sig vej til tingene på sin egen måde. Han hadede gymnastik, var klodset og et let drilleoffer - indtil hans far, der var søofficer, beordrede ham til på stedet at banke en af drilleånderne. Det hjalp, for han manglede hverken styrke eller temperament.

På fædrene side kom han fra arbejderklassen, og hans oldefar var gammel partikammerat med Stauning. Farfaderen havde været med til at henrette den berygtede nazistiske Brøndumbande efter krigen. På mødrene side var man jorddrotter og lige så dedikerede konservative - men begge forældre var på bunden politisk usædvanlig fordomsfri og uden nationale illusioner. Som moderen langt senere sagde: Ærgerligt at Preben Wilhelm er venstreorienteret, for han er det eneste fornuftige menneske i Folketinget. På det almindelige omgangsplan nærede hun derimod ikke høje tanker om socialdemokraters plebejiske vandel, drikkevaner osv. Han er fuld - han er socialdemokrat.

Ikke røre ved mor!

Forældrenes ægteskab var ikke lykkeligt; de havde mødt hinanden i skolen på Nykøbing Falster hvor de begge var tilflyttere og outsidere. Nordbrandts mor var flere gange indlagt for dårlige nerver på Montebello og tog jævnligt piller - men hun var uddannet jurist, var litterært dannet og havde en god portion humor. Ulykkeligvis var hun tilhænger af en af datidens toneangivende amerikanske pædagogiske guruer, hvis første bud lød på mindst mulig fysisk kontakt mellem mor og barn. Til gengæld undgik Nordbrandt af samme grund søskendejalousiens kvaler - for hans mor gik frejdigt tur med ham, mens lillesøster lå uden tilsyn på bordet derhjemme, sandsynligvis fordi moderen slet ikke ønskede hende.

Forfatteren voksede op i København, Lillerød og Korsør, men i moderens og sine egne sygeperioder boede han i Nykøbing hos sine elskede morforældre. Selv vantrivedes han i skolen, i hjemmet og i det nære miljø - først i gymnasietidens Korsør med det frie hav kunne han folde sig ud. Men efter at have set en film fra krigens kz-lejre havde han nær skudt sig med faderens pistol; han nægtede at leve og blev til sidst indlagt med langt fremskreden anoreksi, deraf bogens titel Døden fra Lübeck.

Heldigvis fik han på Sankt Hans behandling af landets dygtigste psykiatere, som respekterede hans integritet: Han måtte inderligt gerne begå selvmord, men sgu ikke før han var ved sine fulde fem - andet ville være uprofessionelt.

Henrik havde i mellemtiden fået øjnene op for litteraturen samt udviklet en passion for arkæologiske udgravninger, fandt flinteøkser og knive. Samtidig blev han sit eget livs arkæolog og forsøgte forgæves på cykel at genfinde et sommerhus på Møn, som forældrene havde lejet et år i hans tidlige barndom: Det stod for ham som Edens Have.

Døden fra Lübeck er fremprovokeret af, at Henrik Nordbrandt for et år siden på Møn ved et rent tilfælde genfandt sit mytiske paradis - men få dage efter var 11. september, og det fik barndommens skeletter til at springe ud af skabet. Ja, for den højsensitive efterkrigsdreng havde haft drømme om dansende skeletter og rygende skorstene, langt før nogen havde fortalt ham om krigens rædsler.

Men erindringerne er præcist sansede, stilen uhøjtidelig og replikkerne ofte morsomme.

(Henrik Nordbrandt: Døden fra Lübeck. Gyldendal 215 sider, 148 kr)

KøbbogenEjner er upopulær
Tenor Ejner Forchhammer som Siegfried
Danmarks Statistik afslører, af flere gamle navne er på vej ud
Læs mere...
Bølgen har
lagt sig
Som kalundborg Langbølgesender så ud, da den blev rejst i 1927
Kalundborg Langbølgesender er forstummet
Læs mere...

VDN A/S, (Forlaget Nyt fra Danmark A/S), Grønnegade 18, DK-1107 København K, tlf. +45 33 45 46 00