Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Søg på Nyt Fra Danmark:

Forside
Nyheder
Spørg om skat
Kontakt
Køb Dansk
Arkiv
Abonnement
Annoncer
Links
Syng med
Nyhedsbrev
Tip en ven

Nyt Fra Danmark
som startsideUdlandsdansker,
pænt nej tak
Udenlandsdanskere, udlandsdanskere, udedanskere. Kært barn har mange navne. "Nyt fra Danmark" foretrækker det sidste, som vi konsekvent søger at bringe i anvendelse.
Læs mere...


Webmaster:
Kim Bang-Sørensen

Arkiv

Send    Print

Følgende artikel er fremfundet fra arkivet:

John Hjarsøe: Mig og Herluf Trolle

Husk nu at være upartisk, for det er jeg nemlig ikke!, lød de formanende ord fra redaktøren, som er gammelsoraner, da undertegende fik bogen om Herlufsholm til anmeldelse

Skrevet af: Kurt Andersen. Fra nr.: 2, 2002

Med et personligt kendskab til kostskolelivet der indskrænker sig til Kiplings udødelige klassiker om Stilk & Co. samt bevidstheden om at Torry Gredsteds drengebøger blev til på grundlag af overleverede helte- og røverhistorier fra den dengang isolerede Bogø Kostskole, var muligheden for opklaring af kostskolemyternes irgange velkommen.

Den gamle herlovianer John Hjarsøe skriver lidt overgearet - en blanding af en højtravende Jan-bog og erindringer om drengen, der blev til mand med livslang romance til følge. Morsom er bogens ordliste over det særlige sprog, kostskoleeleverne benytter sig af på Herluftsholm - og nok så udtryksfuldt som det mere afmålt indpakkede John Hjarsøe senere benyttede sig af i sit professionelle virke som informationschef i KTAS!

For gamle Herlufsholm-drenge er bogen måske et must, eller slet ikke (den slutter i 1952), men næppe den man ville vælge som den eneste ene, ifald man strandede på en øde ø. Gengivelserne af den stedlige naest-vedd-udtale er ganske hyggelig, den overdrevne anvendelse af fremmedord lettere ulidelig.

Noget tyder på at forlæggeren Evan Bogan har ladet sig inspirere af de ulmende gløder i kæmpepejsen på Bagsværd Kostskole, som han selv frekventerede i sin tid. Men ellers: Disse kostskoleerindringer er, for nu at holde sig til datidens karakterskala, vel til et et mg uden kryds og slange.

(John Hjarsøe: Mig og Herluf Trolle, 206 sider, ill. Bogans Forlag)

Køb bogen HER

Hotel i Tivoli
Københavns Rådhusplads - som den kommer til at se ud, hvis det projekterede hoteltårn bliver opført
Tivoli har planer om hele to luksushoteller i den gamle have, det ene i et 103 meter højt tårn
Læs mere...
Bølgen har
lagt sig
Som kalundborg Langbølgesender så ud, da den blev rejst i 1927
Kalundborg Langbølgesender er forstummet
Læs mere...

VDN A/S, (Forlaget Nyt fra Danmark A/S), Grønnegade 18, DK-1107 København K, tlf. +45 33 45 46 00