Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Søg på Nyt Fra Danmark:

Forside
Nyheder
Spørg om skat
Køb Dansk
Arkiv
Syng med

Kontakt
Abonnement
Annoncer
Links
Nyhedsbrev
Tip en ven

Nyt Fra Danmark
som startsideUdlandsdansker,
pænt nej tak
Udenlandsdanskere, udlandsdanskere, udedanskere. Kært barn har mange navne. "Nyt fra Danmark" foretrækker det sidste, som vi konsekvent søger at bringe i anvendelse.
Læs mere...


Webmaster:

Udenlandsdanskere
- udlandsdanskere
- udedanskere

Skrevet af:
Red.

Send artiklen til en ven

Kært barn har mange navne. Redaktionen af "Nyt fra Danmark" foretrækker det sidste, som vi konsekvent søger at bringe i anvendelse. Af flere grunde:

Udenlandsdansker - har nærmest en nedsættende klang, der smager af landsforvisning eller det der er værre, jævnfør historieskrivningens engelske Kong 'Johan Uden Land' - altså ikke en ærefuld betegnelse.

Udlandsdansker - er efter vor opfattelse en bedaget sproglig afart af det første og ældste ord for at en dansker i kortere eller længere tid, eller måske permanent, opholder sig udenfor det gamle lands grænser.

Udedansker - er det mest mundrette og dækkende udtryk for udlændingehed, uanset opholdets varighed. Det er desuden i samklang med oprindelige danske talemåder om at modtage "fremmede" (:gæster") og selv at "være ude" (:ude at rejse). Udedansker har da også fundet vej til blandt andet Folketingets forhandlinger, senest benyttet i 2004 af den radikale Elisabeth Arnold under behandlingen af lovforslaget om udvidet stemmeret for danskere i udlandet.

Sprogudviklingen vil formentlig pege mere og mere i retning af, at de to ældste betegnelser, udenlandsdansker og udlandsdansker, afløses af - udedansker.

Til toppen

Mikrobryggerier
i krise
ØKONOMI Ølhunden glammer sikkert ikke mindre i økonomiske nedgangstider, men de øltørstige danskere køber billigt øl, når krisen kradser
Læs mere...
Ny bro til Operaen
KULTUR 10 tegnestuer kæmper om at få lov til at bygge den nye bro, skænket af A.P. Møller Fonden
Læs mere...

VDN ApS, (Nyt fra Danmark), Store Kongensgade 44 B, 1. sal, 1264 Kbh. K, tlf. +45 33 21 46 00