Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
(Iselin C. Hermann: Der hvor månen ligger ned

Med humor bløder succesforfatterinde op på alvoren i konfrontationen mellem kulturer og religioner

Skrevet af: Mikael Rømer. Fra nr.: 2, 2002

Da forfatteren sad ved det lille bord i Brøndums Forlags kælderbutik i Nansensgade og signerede bøger, spurgte jeg hende hvordan hun var havnet i Syrien.
”Fordi jeg ikke forstod det”, svarede hun.
Ligesom sin hovedperson, tog Iselin C. Hermann tilbage til Damaskus, og det kom der en altså en roman ud af, hendes anden. I mellemtiden er der kommet tre børnebøger fra hendes hånd. Den 42-årige forfatter fik en bragende succes i 1998 med brevromanen Prioritaire, som nu er oversat til ikke færre end 14 sprog.

Der hvor månen ligger ned er meget meget fin, lille roman på 170 sider. Hovedpersonen, Samia, er en amerikansk jounalist, der forlader sit skrantende forhold for at opsøge det Syrien, hvor hun blev undfanget, mens hendes far var udstationeret som diplomat, og som hun ikke har set siden. Historien fortælles af flere forskellige stemmer, som alle optræder undervejs; Samia, kæresten Isak hjemme i New York, hendes nye bekendtskaber i Damaskus og hendes gamle far på hospitalet. Bogen har en meget smuk, indre melodi der ofte nærmer sig det lyriske. Hvert afsnit fortsættes i samme stemning, som det foregående sluttede i:

”Når man sover om dagen, bliver der noget spindelvævsagtigt over drømmene. // I drømme kommer der ofte svar på spørgsmål man er blevet konfronteret med i vågen tilstand.”

Religionerne

En væsentlig del heraf er naturligvis de fem daglige bønner og Koranens suraer, som forfatteren begavet fletter ind i fortællingens pointer. Hermann er en god iagtager og har en god sans for humor, hvilket bløder lidt op på den til tider alvorlige øst-vest undertone, der også er i bogen.

”Hver religion sin bydel; syrisk ortodoks, græsk ortodoks, katolikker, sunni- og shiamuslimer, alawier, maronitter og drusere. Og ude på landet er der sågar en trosretning, hvor kussen er Gud. Men det er altså meget langt ude på landet, får jeg at vide.”

Samia møder en langhåret guitarist som hun forelsker sig i, og en arabisk forretningsmand der bliver hendes elsker. Begge komplicerede forhold, som bliver centrale holdepunkter i hendes ophold, sammen med de artikler hun skal skrive for avisen hjemme i staterne. Fortælleren er gennem sin undfangelse i Damaskus knyttet til Orienten, og hun har da også kun været i byen et par uger da hun føler sig hjemme. Hun tager halvt modstræbende, halvt fascineret den arabiske livstil til sig. Hun er hvid, høj, vesterlandsk af udseende og ikke mindst kvinde. Hun vænner sig derfor hurtigt til at, at der bliver lagt mærke til hende, og hendes trekantsforhold kaster hende (naturligvis!) ud i et voldsomt drama. Men langsomt, mens hun får Orienten ind under huden, opdager hun, at hun selv er knyttet til området meget tættere end hun først selv troede.

(Iselin C. Hermann. ”Der hvor månen ligger ned”. Rosinante. 170 sider. 199 kroner.)

Køb bogen HER


Udskrift af artiklen er kun til privat og personlig brug. Nyt fra Danmark har ophavsretten til samtlige artikler på www.nytfradanmark.dk