Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Jon Bloch Skipper: Sømandskongen

Ny historie om den gamle konge

Skrevet af: Allan Aistrup. Fra nr.: 1, 2006

Siden kong Frederik IX døde i 1972 er der kun udkommet en eneste bog om ham (I Frederik IXs dage,1979). Det rådes der nu bod på med biografien Sømandskongen af historikeren Jon Bloch Skipper. Et dejligt, flot illustreret værk om kongen, som generationerne over 40 år alle husker. Man skal ikke lade narre af forfatterens titel, for det er en læse let bog uden videnskablig ambition, og den bringer intet nævneværdigt nyt frem - det skulle da lige være de historiske småfejl, der under det åbenbart hastige skrivearbejde er rendt forfatteren i pennen - som for eksempel oplysningen om, at den lille jernbaneglade prins Frederik i 1911 stod og betragtede lyntoget. Det blev ellers først sat i drift i 1935.

Bortset fra sådanne skønhedspletter er det en glad og ukompliceret skildring af Frederik IX som søofficer, musiker, jæger, ægtemand og far til tre prinsesser samt, naturligvis, hans gerning som konge fra 1947. Bogen bygger på interviews med kongens familie, venner og søofficerskolleger. Den kronologisk historiske fortælling er garneret med mange venlige anekdoter. Forfatteren undgår alle ondsindede rygter og sladder, selv kongens velkendte alkoholproblem (som blev løst med fast vilje) er taktfuldt beskrevet.

Jon Bloch Skipper: Sømandskongen (Aschehoug, 384 sider, 299 kr.)

Udskrift af artiklen er kun til privat og personlig brug. Nyt fra Danmark har ophavsretten til samtlige artikler på www.nytfradanmark.dk