Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Birgit Eskholm: Engell - et portræt

En partileders fald. Den konservative Hans Engell var kandidat til statsministeriet, da det hele pludselig skred for ham. Nu fortælles historien i en politisk portrætbog

Skrevet af: Allan Aistrup. Fra nr.: 1, 2006

Selvom der er gået et lille årti siden den konservative politiker Hans Engell knuste sin karriere mod en betonklods på Hørsholm motorvejen og derefter forsvandt ud af dansk politik, kan han stadig vække interesse og sætte lidenskaberne i kog. Det viser modtagelsen af den bog om hans dramatiske historie, journalist Birgit Eskholm har skrevet. Engell - et portræt er både nået ind på top-ti listen over de mest solgte bøger og har i konservative kredse fremprovokeret voldsomme reaktioner. Der er stadig mange, der knapt kan tåle at høre hans navn nævnt, så stor er bitterheden over hans handlemåde.

Hans Engell blev ellers af mange opfattet som stor, rar og karismatisk både som forsvarsminister i Poul Schlüters regeringer i 1980erne og som formand for den konservative folketingsgruppe fra 1993. Han blev dengang anset for en sandsynlig kommende statsminister. Men den nat i 1997, han i spirituspåvirket tilstand kørte galt, startede en rutsjetur, der hvirvlede sladder, skandaler, magtkampe og svig med sig. Vælgerne straffede det konservative parti hårdt ved folketingsvalget i 1998, og Engell fik til sidst utvetydig besked fra et stort flertal af sine partifæller på at forsvinde. I foråret 2000 dukkede han - efter at have meldt sig ud af partiet - overraskende op på den indflydelsesrige post som chefredaktør for Ekstra Bladet, hvor han stadig regerer.

Forfatteren Birgit Eskholm har været tæt på konservativ politik og Hans Engell både mens hun arbejdede på Den Konservative Pressetjeneste 1984-87, og derefter da hun skiftede til dagbladet BTs politiske redaktion på Christiansborg. Siden 2003 har hun været tilknyttet Nyt fra Danmark. Bogen om Hans Engell bygger på cirka 80 interviews med personer, der kender - eller har kendt! - den faldne partileder, men hovedpersonen selv har blankt afvist at medvirke.

Portrætbogen er på en gang en kyndig, præcis og troværdig beretning om et spændende kapitel i nyere dansk politisk historie og en personskildring, som nok er nådesløst afslørende, men dog anstændigt fri for ondsindede drejninger. Hvis den alligevel efterlader læseren med et billede af en mildt sagt sammensat natur, så skyldes det alene forfatterens loyale referat af det, de mange adspurgte kilder har fortalt hende.

Birgit Eskholm: Engell - et portræt (Aschehoug, 208 sider).

Køb Engell - et portræt

Udskrift af artiklen er kun til privat og personlig brug. Nyt fra Danmark har ophavsretten til samtlige artikler på www.nytfradanmark.dk