Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Magasinet for udedanskere
Connie effekten

Connie Hedegaard efter 14 års fravær fra den politiske scene tilbage til en ministerpost

Skrevet af: Birgit Eskholm. Fra nr.: 3, 2004

Stemningen var nærmest euforisk omkring 43-årige Connie Hedegaard, da statsminister Anders Fogh Rasmussen i begyndelsen af august helt uventet præsenterede hende som ny miljøminister. Det skete i forbindelse med den første omdannelse af regeringen siden den tiltrådte i vinteren 2001.

Knapt havde Connie Hedegaard sat sig i ministerstolen, før hun fik æren for, at de konservative gik frem i meningsmålingerne. Man taler allerede om Connie-effekten. Hurtigt har hun fået tilnavnet kronprinsessen for allerede søndagen efter hendes udnævnelse viste en meningsmåling i Berlingske Tidende, at 54 pct. af de konservative vælgere ønsker hende som efterfølger til den nuværende partileder, økonomiminister Bendt Bendtsen.

Det er 14 år siden, hun gik ud af politik. Kun 24 år gammel blev hun i 1984 valgt til Folketinget, og da hun syv år senere forlod politik til fordel for en journalistisk karriere, havde hun sin unge alder til trods allerede været politisk ordfører. De færreste havde nok regnet med, at hun nogensinde ville vende tilbage - heller ikke hende selv.


Ny EU-kommissær

Regeringsomdannelsen blev udløst af, at statsministeren skulle udnævne en ny EU-kommissær til afløser for socialdemokraten Poul Nielson. Foghs valg faldt på 61-årige fødevareminister Mariann Fischer Boel fra Venstre, der har erfaring med at forhandle i Bruxelles og kender spillet der. Overraskende har hun fået den tunge post som landbrugskommissær, hvilket er en triumf for både hende selv og den danske regering.


Nye ministre

Den hidtidige socialminister, den konservative Henriette Kjær, er afløst af Venstres mangeårige socialordfører, Eva Kjer Hansen, der har siddet i Folketinget siden 1990. Til Henriette Kjær er der oprettet et nyt ministerium for familie- og forbrugeranliggender med ansvar for bl.a. fødevaresikkerhed, og regeringen er nu udvidet fra 18 til 19 ministerier.

Eneste regulære fyring var skatteminister Svend Erik Hovmand, der er blevet afløst af den unge Venstre-løve Kristian Jensen, der hidtil har været finanspolitisk ordfører.


Udskrift af artiklen er kun til privat og personlig brug. Nyt fra Danmark har ophavsretten til samtlige artikler på www.nytfradanmark.dk