Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Torben Ulrich: Jazz, bold & buddhisme

Hatten af for uldhatten

Skrevet af: Jan Frimodt. Fra nr.: 3, 2003

“Uldhat” var den signatur, Torben Ulrich brugte, da han som teenager skrev i bladet Jazzinformation. Og en overskrift som “Sæt Dr. Friis i Ibbermands fuglebur og bær dem ud!” lod ane, at tennismesteren allerede dengang kunne jonglere med andet end bolde.

Senere legede han med new journalism-stilen, før den vandt egentlig udbredelse - som her, i 1966, på vej til koncert med James Brown: “Jeg nåede Washington omkring klokken ni, spurgte efter Apollo, fik ikke svar, spurgte efter den kulørte bydel, kørte dertil, så en betjent, hvid, standsede, spurgte efter Apollo, fik ikke svar, spurgte efter James Brown, hvortil betjenten svarede, du milde himmel nøjagtig som i København: James Bond?

Torben Ulrichs mere end et halvt århundrede lange produktion af artikler og kommentarer om musik og sport udgør størstedelen af bogen “Jazz, bold & buddhisme”. Intelligent pakket ind i kronologisk orden af kommentarer fra mennesker, for hvem Torben Ulrich har betydet noget. Der er tennismakkeren Kurt Nielsen, jazzkritikeren Boris Rabinowitsch, tegneren Klaus Albrectsen, og filminstruktøren, digteren og cykelkommentatoren Jørgen Leth.

“Ligesom i cykelsportens verden foretrækker jeg i tennis de mest fragile spillere. De spillere, der på en måde er mest modige, samtidig med at de også er mest skrøbelige. Altså de, der er kunstnere frem for robuste. Folk der løfter spillet til et andet plan. Sådan en spiller var Torben,” siger Leth, som i øvrigt har skrevet digtet Han var ingen vinder om Torben Ulrich.

Denne journalist er for ung til at have set Torben Ulrich spille tennis, men ikke for gammel til at nyde hans prosa. Uldhatten af for skribent Ulrich og for redaktør Movin, fornavn Lars, som med “Jazz, bold & buddhisme” har servet et rent es.

Torben Ulrich: Jazz, bold & buddhisme, Informations Forlag, 504 sider, 328 kr.

Køb bogen HER

Udskrift af artiklen er kun til privat og personlig brug. Nyt fra Danmark har ophavsretten til samtlige artikler på www.nytfradanmark.dk