Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Erik Moseholm m.fl.: Jazz på dansk

Revyviser med jazzbecifringer

Skrevet af: Allan Aistrup. Fra nr.: 4, 2002

En yndig lille fjer - som ingen andre ser... Sådan lød det i Horbækrevyen 1944, men mon dog? Ifølge Arvid Müllers sangtekst var fjeren båret oppe af fire gin, to likører plus tre Martini! Måske er det netop derfor, at den yndige fjer, som Amdi Riis satte musik til, holder sig så evigt ung og munter i selskab med mange andre herlige danske revyviser.

Nu er tres uforligneligt dejlige danske revy-, kabaret- og filmmelodier fra 1920erne til 1950erne blevet genudgivet i nye versioner af musikforlaget Edition Wilhelm Hansen under titlen Jazz på dansk. Det med jazzen bør ikke forskrække. Det betyder bare, at de originale melodier er blevet forsynet med nogle fint udvidede becifringer af den dygtige jazzpianist Ole Kock Hansen. Dem behøver man ikke nødvendigvis at spille allesammen. Men det kan stærkt anbefales at gøre det, for den rumlige lethed, Kock Hansen mestrer, løfter det glade genhør med revyklassikerne en takt over det jævnt nostalgiske.

Og lad os præcisere: Det er ikke særlig svært. Enhver amatørpianist, der bare lejlighedsvis rører tangenterne, kan uden halsbrækkende besvær spille sig igennem. De originale sangtekster er også med, så det kan anbefales at invitere musikglade bekendte til hjemlig dansk revyhygge.

Inspiration til
at spille dansk


Ideen med udgivelsen er at inspirere til at spille og synge dansk. Måske især jazzudøvere. De henter nemlig sædvanligvis så godt som udelukkende deres repertoire fra amerikanske evergreens, der spilles igen og igen og igen. Den danske sangskat er lige så velegnet til at spille, synge, improvisere og harmonisere over, påpeger idémanden bag udgivelsen i sit forord. Det er jazzkoryfæet Erik Moseholm, oprindelig dybt swingende bassist i 1950erne og 60erne, siden bl.a. rektor på Det rytmiske Musikkonservatorium og formand for Det danske Revymuseum.

Medvirkende i tilrettelæggelsen af Jazz på dansk er desuden den gamle jazzmusiker Poul Godske samt tekstforfatteren og revyspecialisten Leif Plenov, der har skrevet en serie biografiske noter om ophavsmændene til melodier og tekster. Selvom man slet ikke kan spille, er der således læsestof i udgivelsen. Her finder man Leo Mathisen (To Be or Not to Be), Kai Normann Andersen (Jeg har elsket dig så længe), Ludvig Brandstrup (Pige, træd varsomt), Kaj Munk (Den blå anemone), Aage Stentoft (Månestrålen), Kai Ewans (Jitterbach), Sven Gyldmark (Du er min øjesten) og mange flere.

(Edition Wilhelm Hansen, 142 sider, 298 kr.)

Køb bogen HER

Udskrift af artiklen er kun til privat og personlig brug. Nyt fra Danmark har ophavsretten til samtlige artikler på www.nytfradanmark.dk