Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Magasinet for udedanskere
Bent Schalimtzek; Mit land, Mit land

Jøden Bent Schalimtzek opgav i moden alder sin flotte karriere i Danmark for at realisere den zionistiske drøm og flytte til Israel, men han bærer stadig alle minderne om sin fødeland, og nu fortæller han sin historie i bogform

Skrevet af: Allan Aistrup. Fra nr.: 4, 2002

Ingen udvandrer slipper vel nogensinde fra det: Følelsen af at have to lande. I nogle tilfælde kan det blive til et indre drama af smertelig splittelse mellem savn og loyalitet, bristede drømme og bitre erindringer. I andre kan de to lande rummes side om side i så inderlig harmoni, at udvandringen kun kan være en misundelsesværdig menneskelig gevinst. Således gælder det tydeligvis for Bent Schalimtzek, der for nu 16 år siden udvandrede fra Danmark til Israel. Han har netop udgivet sine erindringer under den simple titel Mit land, Mit land. Så er det sagt: Han har to.

Af Nyt fra Danmarks læsere er Bent Schalimtzek kendt som bladets flittige korrespondent i Tel Aviv. Desuden driver han en lille personlig im- og eksportforretning, overvejende med danske produkter, og dertil virker han somme tider som rådgiver og konsulent. Et professionnelt free-lance liv, der ligger milevidt fra den karriere, han opgav i Danmark. Han var 40 år, da han emigrerede sammen med sin hustru Pia og parrets tre børn, hvoraf den yngste endda var helt spæd. På det tidspunkt var han nået frem i det store erhvervslivs forreste linje som informationsdirektør i statsvirksomheden DONG (Dansk Olie- og Naturgas) efter tidligere ledende poster i bankfusionen Kronebanken (som senere gik fallit!) og bilisternes organisation FDM.

En åben dør
til jødernes verden


I sin ny bog fortæller han om det religiøse engagement, der fik parret til at beslutte aliya - de ortodokse jøders ord for at flytte til Israel. Beretningen er medrivende, spændende og fuld af bemærkelsesværdig indsigt i den forunderlige dansk-jødiske verden, der umiddelbart forekommer velkendt og dog forbliver et mysterium for en almindelig halv-sekulariset kristen dansker.

Nok en kvalitet ved bogen er de utallige genkendelige navne, steder og begivenheder. Her er rigeligt med fængslende stof for de generationer af danskere, der har erindringer om perioden fra 1950erne op til vore dage. Fortællingen rækker langt ud over de danske jøders miljø - men derimod næppe ud over Valby Bakke! Det er i alt væsentligt københavnske minder, Bent Schalimtzek skriver om, i særdeleshed fra Østerbro og ind til Ole Suhrsgade ved Søerne, hvor den lille jødiske menighed Machsike Hadas holder til. Forfatteren åbner så at sige døren til dette isolerede ortodokse univers, så man for første gang får besked om, hvad der egentlig er foregået henne i gaden bag Sølvtorvet. Og han lægger ikke fingrene imellem. Blandt de skildrede personer er der flere, som åbenbart har gjort sig ud til bens langt inde i det jødiske miljø.

Bogen indeholder også Schalimtzeks refleksioner over politisk-religiøse temaer og hans meget personlige beskrivelse af emigrationen og den ny dagligdag i Israel. Det var ikke let, forstår man. Og han har stadig meget kritisk at sige om sit nye land. Men en ting gør han helt klart. Han fortryder ikke.

Bent Schalimtzek, Mit land, Mit land (Galroftege, 229 sider, 190 kr)

Køb bogen her

Udskrift af artiklen er kun til privat og personlig brug. Nyt fra Danmark har ophavsretten til samtlige artikler på www.nytfradanmark.dk