HØR RADIO Hør radio
Om netradio

LoginDansker gafler megajob

LOKALSIDE 44-årige Per Bank er trådt ind i topledelsen af Storbritanniens største supermarkedskæde, Tesco. Han havde tidligere ansvaret for Tescos butikker i Ungarn men er altså nu røget helt til tops i Tesco, hvor han som den første ikke-brite vil få plads i Tesco Executive Committee.

LONDON/ENGLAND Der er fuld fart på Per Bank. Hjemme i Danmark er den 44-årige dansker mest kendt som direktøren, der fik vendt Coops kedelige rolle som detailbranchens evigt udskældte toer efter Dansk Supermarked og i stedet fik styr på forretningen, forbedret indtjeningen og vundet markante markedsandele.

Men i udlandet er det hans komethurtige karriere i Storbritanniens største supermarkedskæde, der har vakt genlyd. Per Bank fik for to år siden ansvaret for Tesco’s butikker i Ungarn og har på den korte tid fået gang i indtjeningen, transformeret hele tøjsalget og andre ikke-fødevarer i processen.

Nu kommer belønningen. Et ordentlig spring i karrieren, hvor han som kommerciel direktør får det overordnede ansvar for hele Tesco UK’s indkøb af tøj og elektriske artikler og desuden som den første ikke-brite nogensinde kommer til at sidde i Tesco Executive Committee .

Ikke dårligt gået af Per Bank, der ellers har en usædvanlig uddannelse bag sig.  Han stammer fra Kolding og fik lige efter gymnasiet en uddannelse som reserveofficer i militæret og tog siden en uddannelse som ingeniør. Før han i 2001 kom til Coop, var Per Bank produktionschef i Danfoss, logistik-manager i InWear og logistikchef i Master Foods.

 

Opbrud for hele familien

Forfremmelsen betyder også, at Per Bank for anden gang på to år må rykke hele sin familie op og flytte til et andet land.  Men det er netop den slags udfordringer, der driver den ambitiøse dansker.

Da Per Bank i 2009 kom hjem og fortalte, at den britiske detailgigant Tesco havde tilbudt ham et job et eller sted i Europa, var det ikke noget, der satte Hillerød-villaen på den anden ende.

”Det var ikke så svært, for vi havde i forvejen talt om, at hvis muligheden bød sig, ville vi gerne prøve noget andet uden for Danmark, udtalte Per Bank til Erhvervsbladet, da han fik jobbet som direktør for Tesco Ungarn.

Som blot 44-årig er han allerede nået fantastisk langt. Det er ikke længere kun Kasper Rørsted og Jim Hagemann Snabe, topchefer hos henholdsvis Henkel og SAP i Tyskland, der som nogle af de få danskere formår at kæmpe sig til tops i store udenlandske koncerner. Per Bank har nu gjort det samme i britiske Tesco, der er en af verdens førende detailhandlere med 280.000 ansatte.

De, der har arbejdet sammen med ham, er da heller ikke i tvivl om, at Tesco har fået fat i den rette mand, selv om Per Bank med sin ingeniørbaggrund ikke er en typisk købmand.

”Han er alle tiders fyr, og det undrer mig ikke, at de har fået øje på ham, for han er virkelig skarp, siger Niels Erik Martinsen, bestyrelsesformand for tøjgiganten IC Companys. Her har Per Bank siddet i bestyrelsen i de seneste tre år og  har ifølge Niels Erik Martinsen udmærket sig ved at være »effektiv og behagelig«.

 

Som leder skal man motivere dem man leder

De rosende vendinger går igen hos Alfred Josefsen, direktøren for Irma, der har arbejdet tæt sammen med Per Bank.

”Fra at være yngre, og knapt så rutineret, hvor han i høj grad ville have en finger med i spillet i alt, er han i dag blevet mere rund og bestemt en bedre leder. Han har groft sagt formået at produktudvikle sig selv i løbet af de år, han var i Coop, og det er ikke den samme Per Bank, der går ud af direktør-døren, som gik ind af den.”

Irma-chef Alfred Josefsen har dog et godt råd til Per Bank:  Han skal turde uddelegere og ikke nødvendigvis følge alt til dørs selv.

”Per Bank er blevet meget stærkere til mennesker og til at holde fokus på, at man som leder skal motivere dem man leder,” lyder rådet fra Alfred Josefsen.

 

Blåbog

Navn: Per Bank

Alder: 44 år

Uddannelse: Officer af reserven og uddannet ingeniør på Odense Teknikum.

Karriere: 1992-98: Ansat på Danfoss Først som ingeniør, siden produktionschef og indkøbschef.

1998-2000: Logistikchef i Inwear.

2000-01: Skandinavisk logistikchef i Master Foods.

2001-02: Til FDB som logistikdirektør.

2002-2004: Til Coop Danmark som direktør for logistik og forretningsudvikling.

2004-2009: Administrerende direktør i Coop.

2009-2011: Administrerende direktør for Tesco Ungarn.

Privat: Gift med Heidi Farsbæk, sammen har de sønnerne Andreas på 11 og Frederik på otte.

 

 

Bør dansk folkepension være afhængig af, hvor man bor ?