Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Magasinet for udedanskere
Søg på Nyt Fra Danmark:


Send artiklen til en ven
Print artiklen

Schweiz accepterer EU-renteskat

Skrevet af: Kim Bang-Sørensen. Fra nr.: 2, 2004

Efter flere års langstrakte forhandlinger er EU og Schweiz nu formelt blevet enige om, at Schweiz vil pålægge EU-borgeres bankkonti i landet en særlig EU-skat på i første omgang 20 procent. Dermed er EU kommet endnu et skridt nærmere i sin kamp mod, at EU-borgere kan undgå at betale skat ved at anbringe deres opsparing i skattely-lande i og uden for EU.

EU har allerede internt aftalt, at EU-lande enten skal pålægge udenlandske EU-borgeres bankkonti en særlig EU-skat eller udveksle bankoplysninger med det land, hvorfra EU-borgerne kommer. Altså en ophævelse af bankhemmeligheden.

Så langt går EU´s aftale med Schweiz ikke. Schweiz har insisteret på at kunne opretholde landets bankhemmelighed. Den samme indrømmelse har Luxembourg fået, et andet populært skattely, der har tiltrukket milliarder af kroner fra EU-borgere i Europa.

For EU er det vigtigste dog, at det med den indgåede aftale er blevet mindre attraktivt for EU-borgere at anbringe deres opsparing i de populære skattely-lande, når EU-borgerne alligevel kommer til at betale 20 procent i skat af renterne. Senere er det meningen af den særlige EU-renteskat skal stige til op til 35 procent.

Planen er, at EU´s renteskat skal træde i kraft 1.januar næste år. Men den schweiziske præsident Joseph Deiss kunne ved underskrivelsen af EU-aftalen i Bruxelles ikke garantere, at Schweiz kan nå at ændre landets skattelove på så kort tid. Desuden tyder alt på, at spørgsmålet skal ud til en folkeafstemning i Schweiz.

Det er dog langt fra sikkert, at EU-landene selv bliver klar til den 1.januar 2005. EU-landenes finansministre mødes i næste måned for at beslutte, om EU-landene er nået langt nok til at lade EU-renteskatten træde i kraft efter planen.

Sikkert er det dog, at EU med sin skattepakke har stækket vingerne på de sædvanlige skattelylande både inden for og ude for EU. Skattelylandene bliver med EU´s kommende renteskat mindre attraktiv for EU-borgerne.

Tegn abonnement Tilmeld dig nyhedsbrevet eller Tip en ven


Læs også Schweiz afviser aftalt EU-skat

og Skat på renter af hemmelige konti
På vej mod 3000
TV-abonnenter

Fortsat brug for flere abonnenter, hvis udedanskere i Sydeuropa fremover skal kunne se dansk TV

Læs mere...
Piet Hein har
agentinsk familie

32-årige Juan Hein er i færd med en dokumentarfilm om sin berømte farfar

Læs mere...
Post-digitale
indre drømme

Digitalkunstneren Linda Cornelius kan male med pensler, der har 16 farver!

Læs mere...

Tilbud til abonnenter:
Gavekort på 500 kr