Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Magasinet for udedanskere
Søg på Nyt Fra Danmark:


Danske bankkunder snydes for renter

Bankkunder i Danmark går glip af milliarder af renteindtægter, fordi de danske banker beregner renter uden hensyn til den teknologiske udvikling.

Skrevet af: Kim Bang-Sørensen. Fra nr.: 2, 2004

Sætter man penge ind på en dansk bankkonto om fredagen, bliver man snydt for to dages renter. Banken har jo lukket lørdag og søndag, For danske banker fastholder det ældgamle princip om kun at tilskrive renter på hverdage, hvor banken er åben.

Men den regel er i dag helt ud af trit med virkeligheden og fastholdes formentlig kun, fordi de danske banker på den måde kan øge deres indtægter med flere milliarder kroner om året.

Reglen gav mening i gamle dage, hvor der blev kørt checks rundt i de københavnske gader. Dagligt måtte ansatte fra bankerne møde op i Nationalbanken for at cleare de mange checks med ansatte fra andre banker.

Men i dag er det teknisk muligt at tilskrive rente samme dag, som bankerne modtager indbetalinger. Mange indbetalinger sker jo i dag via internettet. Der findes næppe den danske bank, der ikke tilbyder deres kunder en online-konto, der altid har åben. Hvorfor kan danske bankkunder så ikke få renter af deres indbetalinger fra første dag ?

Det får de danske banker faktisk allerede, når de sætter penge ind i Nationalbanken. Bankerne får nemlig to procent i rente fra samme sekund, som de sætter pengene ind i Nationalbanken.

Bankerne undskylder sig med, at de ved indbetalinger med check fortsat må vente på pengene fra den bank, som har udstedt checken. Men bankerne glemmer, at langt de fleste indbetalinger i dag ikke sker med check men elektronisk.

Forklaringen accepteres da heller ikke i det danske Forbrugerrådet, der påpeger, at bankerne har pengene fra det øjeblik, kunderne sætter dem ind på deres konto.

Og det drejer sig ikke kun om småbeløb. Det viser den såkaldte valør-sag, som Forbrugerombudsmanden tidligere førte mod bankerne.

Da blev der nævnt beløb på op mod to milliarder kroner om året, som danske bankkunder går glip af. Sagen kom helt til Højesteret, hvor bankerne fik medhold. Men samtidig anbefalede Højesteret politikerne at ændre reglerne. Det er bare ikke sket.

Stemmeret for
udlandsdanskere
Poul Nødgaard fra Dansk Folkeparti er ihærdig forkæmper for udedanskeres ret til at stemme
Flertal i folketinget om at give danskere i udlandet dansk stemmeret i otte år

Læs mere...
Udlandsdanskere i
EU lande har stemmeret
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen er blandt spidskandidaterne. Han vil opgive sin plads i Folketinget, hvis han bliver valgt til Europa-Parlamentet.
Med de skal skynde sig at komme med på valglisten. Fristen er 10. maj!

Læs mere...
Ny udgivelse af
den danske sang
Der er nu dansk musik på hylderne i vor Køb Dansk-butik
Kendt dansk operasangerinde synger nogle af den danske sangskats fineste værker

Læs mere...

Tilbud til abonnenter:
Gavekort på 500 kr