Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Magasinet for udedanskere
Søg på Nyt Fra Danmark:


Store firmaer, lille land, lille skat

Enhedslistens Frank Aaen afslører endnu engang, at nogle af de største virksomheder i Danmark stort set ikke betaler dansk skat.

Skrevet af: Kim Bang-Sørensen. Fra nr.: 1, 2004

15 multinationale selskaber i Danmark omsatte sidste år for 30 mia. kr. i Danmark. Men alligevel slap de samme 15 multinationale selskaber med at betale beskedne tre millioner i skat til det danske skattevæsen.

Det betaler sig at være stor i Danmark, hvor de almindelige skatteborgere ellers må lide under nogle af verdens højeste skatteprocenter. Men de store multinationale selskaber går fri, afslører Enhedslistens Frank Aaen i sin efterhånden traditionelle årlige undersøgelse af, hvordan nogle af de største internationale virksomheder i Danmark stort set undgår at betale dansk skat.

Som tidligere viser det sig, at burgerkæden McDonalds aldrig har afleveret en eneste krone i skat til Danmark. Heller ikke det superrige kuwaitiske benzinselskab Q8 tjente sidste år nok til, at der skulle betales skat til Danmark. Sådan har det været siden 1996, hvor Q8 sidste gange betalte dansk skat.

Frank Aaen er forarget.

- På Handelshøjskolen lærer man ellers, at kører et selskab med underskud år efter år, så lukker man biksen. Men skal man tro regnskaberne, så putter McDonalds penge i hver eneste burger, selskabet sælger i Danmark, påpeger Frank Aaen.

Men der er fremskridt. Amerikanske Coca-Cola, der sidste år solgte for 1.5 mia. kr. boblevand i Danmark, klarede sig åbenbart så godt, at selskabet måtte af med hele 1 mill. kr. i dansk skat. Det samme gælder den tyske købmandskæde Aldi, der ud af en omsætning på tre mia. kr. tjente så godt, at selskabet måtte slippe to mill. kr. i dansk skat.

De multinationale selskaber kommer med den sædvanlige undskyldning om, at investeringer lægger et låg på overskuddet, så de ud af en blomstrende forretning i Danmark simpelthen ikke har noget at betale skat af.

Udadtil spiller den danske regering med musklerne. Den har netop præsenteret Folketinget for en plan med otte punkter, som skal være med til at øge kontrollen med de store selskaber.
Et af hovedpunkterne er oprettelse af 10 nye centre, som skal kontrollere, at de multinationale selskaber ikke bare flytter overskuddet ud af Danmark og til et land med en lavere selskabsskat.

Men internt ønsker den danske regering næppe at stramme skruen så meget, at de multinationale selskaber vælger at forlade Danmark.

Så mon ikke, at Enhedslistens Frank Aaen også næste år vil kunne afsløre, at store multinationale selskaber fortsat ikke betaler dansk skat ?Tegn abonnement Tilmeld dig nyhedsbrevet eller Tip en ven


Tal dansk, din sorte hund
Professor Niels Davidsen-Nielsen skal sætte regler for det danske sprog
Regler for dansk sprog rykker nærmere

Læs mere...
Bellevue Strand
- nu med lagune
Danmarks Naturfredningsforening bruger 10 mill. kr. på at forbedre Københavns kendteste strand
Det berømte fluepapir på Strandvejen i Klampenborg udvides til det tredobbelte

Læs mere...
Tyve år på flugt
fra dansk politi
Arkivfoto af den flygtede skibsreder Anders Jensen, der sidste år fik inddraget sit danske pas
Skibsreder Anders Jensen er atter aktuel efter at han blev en sag i det danske folketing

Læs mere...

Tilbud til abonnenter:
Gavekort på 500 kr