Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Magasinet for udedanskere
Seneste nr. af Nyt Fra Danmark
Søg på Nyt Fra Danmark:


Danske skatteflygtninge
skylder kvart milliard kr.

Nyt EU-direktiv gør det nu nemmere for Danmark at forfølge de danske skatteflygtninge i udlandet

Skrevet af: Kim Bang-Sørensen. Fra nr.: 1, 2004

Klapjagten på de danske skatteflygtninge vil først og fremmest foregå i England og Spanien, som er danske skatteflygtninges foretrukne skattely. Told & Skat håber, at ny inddrivelsesaftale med England og Spanien vil reducere beløbet.

3.000 danskere i udlandet skylder i dag tilsammen 250 mill. kr. i skat til den danske stat. Heraf skylder danskere i England 84 millioner, mens de danske skatteflygtninge i Spanien kun er løbet fra en skattegæld på 14 mill. kr.

Tidligere var Danmark afskåret fra at inddrive skattegælden, hvis først skatteyderne havde forladt Danmark. Ifølge de gældende regler kunne Told & Skat i udlandet kun inddrive skyldig moms, told og andre afgifter i Danmark.

Men nu har et nyt EU-direktiv udvidet inddrivelsesaftalen til også at omfatte de direkte skatter.

Aftalen er så ny, at Told & Skat endnu ikke har gjort de store erfaringer. Men der er allerede sendt nye krav afsted til danskere i Spanien, og de spanske myndigheder har været i kontakt med flere danskere skyldnere.

Trods det nye EU-direktiv vil Told & Skat næppe kunne inddrive alle skyldige beløb hos danskere i udlandet.

Det er for det første ikke alle, der kan betegnes som egentlige skatteflygtninge. Tallet dækker alle de personer, som er flyttet til udlandet, og som stadig skylder skat i Danmark. Det vil sige både dem, som gerne vil betale, og dem, som enten ikke vil eller kan.

For det andet forudser Told & Skat, at de mest velhavende danske skatteflygtninge vil flytte endnu længere væk for at undgå at betale deres skattegæld. Det nye EU-direktiv gælder jo kun i EU-landene. Og de største skatteskyldnere har råd til at betale for vejledning i skatteflugt. Erfaringen viser, at det oftest er de største beløb, der er sværest at få ind.

De store beløb er typisk aktionærer eller erhvervsdrivende, som ikke har betalt, hvad de skyldte, inden de forlod Danmark. De kan f.eks. have solgt deres virksomhed eller en ejendom, hvor skatteregningen først kommer, når de er væk.

Skattegælden på 84 million kroner hos danskere i England, fordeler sig således på blot 77 sager. Heraf omfatter en enkelt sag hele 24 mill.kr.

Tegn abonnement
Tilmeld dig nyhedsbrevet
eller Tip en ven

Nyt album med
Holger Dansker
Holger Dansker kan få enhver udedansker til at trække på smilebåndet
Holger Dansker udkommer for første gang i bogform

Læs mere...
Tal dansk, din sorte hund
Professor Niels Davidsen-Nielsen fra Handelshøjskolen i København skal  sammen med andre sprogeksperter sætte regler for det danske sprog
Regler for dansk sprog rykker nærmere

Læs mere...
Kunstværket er
ikke enestående
Claus Rohland tog på et tidspunkt  rengøringsarbejde på Det tyske Kulturinstitut, blandt andet for ikke at være afhængig af gallerier
Interview med Nyt fra Danmark forside-kunstner

Læs mere...

Tilbud til abonnenter:
Gavekort på 500 kr