Nyt Fra Danmark - magasinet for Udedanskere
Magasinet for udedanskere
Seneste nr. af Nyt Fra Danmark
Søg på Nyt Fra Danmark:


Flere danske pensionister bliver udlandsdanskere

Frankrig og Spanien er de foretrukne lande, som danske pensionister nyder deres otium i

Skrevet af: Kim Bang-Sørensen. Fra nr.: 3, 2003

Antallet af folke- og førtidspensionister, som får udbetalt deres sociale pension i udlandet, er på for år blevet mere end tredoblet.

Og endnu flere danske pensionister vil i de kommende år rykke teltpælene op for nyde deres otium i udlandet, skriver LOs ugebrev A4.

Derimod er det - som tidligere omtalt i Nyt fra Danmark - en myte, at efterlønnere trækker sig tilbage for at bo under fremmede himmelstrøg.

Ikke overraskende er det fortsat i Frankrig og på den spanske sydkyst, at de danske pensionister vælger at bosætte sig. Siden midten af 1990erne er antallet af folke- og førtidspensionister, som får udbetalt deres sociale pension i udlandet, mere end tredoblet. En væsentlig grund er givetvis, at i netop Frankrig og Spanien strækker en dansk folkepension eller førtidspension længere, fordi det danske skattevæsen ikke kan lægge dets klamme hånd på udedanskernes danske pension. Det forhindrer dobbeltbeskatningsaftalerne med Frankrig og Spanien.

Sidste år blev knapt 23.000 danske pensionister udlandsdanskere, og alt tyder på, at udviklingen vil fortsætte de kommende år i takt med, at de store årgange når pensionsalderen.

En prognose fra Den Sociale Sikringsstyrelse anslår således, at antallet af folke- og førtidspensionister, som får sendt deres pension til udlandet, vil stige med hele 34 procent alene frem til år 2005.

Pensionsflugten koster det danske samfund penge. Mange penge. Alene sidste år blev der udbetalt pensioner for knap 900 millioner kroner til folk i udlandet, men heraf blev der blot betalt 78 millioner kroner i skat til Danmark. Og årsagen er altså, at Frankrig og Spanien har retten til at beskatte danske pensionisters folkepension og førtidspension. Derfor går det danske skattevæsen hvert år glip af mange millioner kroner i tabt skatteprovenu.

Nyt fra Danmark er på pletten, hver gang der sker ændringer på skatteområdet, som kan have betydning for danskere i udlandet.
Tegn abonnement
Tilmeld dig nyhedsbrevet
eller Tip en ven
Kommakrigen
er endelig slut
Kryds og bolle-systemet vandt komma-krigen
Det grammatiske komma vandt krigen, dog med en enkelt indrømmelse

Læs mere...
Udekirkerne tager
nu ny landkending
Margith Pedersen bliver den første fælles kirkelige organisations generalsekretær
Dansk Kirke i Udlandet og Danske Sømandskirker fusionerer

Læs mere...
Nyt album med
Holger Dansker
Grin og le gennem 44 sider med den  arketypiske udedansker Holger Dansker som titelfigur
Holger Dansker udkommer for første gang i bogform

Læs mere...

Tilbud til abonnenter:
Gavekort på 500 kr